2015 yılı analizimizde Katar…

Katar’a; ‘Üs açma başına iş açarsın’ mesajı veren kim?

16 Aralık 2015 Çarşamba,  Haber giriş saati 13:53

Irak’ın güneyinde Suudi Arabistan sınırı yakınlarında 26 Katarlı avcı silahlı kişilerce kaçırıldı. Reuters’ın haberine göre; Katarlı avcıları kamplarından kaçıran kimliği belirsiz kişiler, saat 03:00 sularında geniş bir kamyon konvoyuyla geldi. Irak’ın güney doğusunda, Mutanna vilayetine bağlı Semave kentinden iki polis yetkilisi de kaçırılma olayını doğrularken, Vali Falih el Zayadi, “En az 26 avcının Busaya bölgesinde kamplarından kaçırıldığı” bilgisini verdi. AFP’ye konuşan iki polis yetkilisi ise, kaçırılanlar arasındaKatar Kraliyet ailesi üyelerinin de bulunduğunu söyledi.Kaçırılanların isimleri ise açıklanmadı. Doha’dan da iddiaya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Iraklı bir polis yetkilisi, avcılara Iraklı güvenlik güçlerinin eşlik ettiğini, ancak çok sayıda silahlı saldırgan ile çatışmaya girmek istemediklerini söyledi. Söz konusu yetkili “En az 100 silahlı adamdan bahsediyoruz” dedi. Katarlı avcıları kaçıranların kimliği henüz bilinmezken, çeşitli Körfez ülkelerinden avcıların, yılın bu zamanlarında av için sık sık bölgeye gittiği biliniyor.
16 Aralık 2015 Çarşamba,  Haber giriş saati 15:12
Bundan sonra Katar kraliyet üyelerinin avlandıkları yerler konusunda daha dikkatli olmaları gerekecek gibi gözüküyor.

17 Aralık 2015 tarihli analizimizde işte bunları yazmıştık.

Dünden beri Katar’a uygulanan abluka malumunuz. Ve bugün Financial Times’dan bir haber. 
İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Katar, Irak’ın güneyinde terörist gruplar tarafından kaçırılan 26 kraliyet ailesi üyesi ile Suriye’deki cihatçılar tarafından esir alınan 50 militanın serbest bırakılması için nisan ayında 1 milyar dolara kadar fidye ödediğini yazdı. FT’nin haberinde, Katar’ın yaptığı iddia edilen bu ödemelerin Körfez ülkelerini öfkelendirdiği ifade edildi. FT, Katar’ın 1 milyar dolar fidye ödediği yönündeki bilginin bölgedeki hükümet yetkilileri tarafından verildiğini yazdı.
‘EL KAİDE BAĞLANTILI GRUBA ÖDENDİ’ İDDİASI
FT’nin militan gruplarının komutanları ve hükümet yetkililerine dayandırdığı haberine göre, söz konusu fidye, Suriye ve Irak’ta güvenlik güçlerine karşı savaşan El Kaide bağlantılı bir gruba ödendi. Esirlerin serbest bırakılması için yapılan anlaşmaya dahil olan kişilerin gazeteye verdiği bilgiye göre, Arap ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kesmesinin sebeplerinden biri, bu anlaşma oldu.
Haber saçmalık çünkü Körfez emirliklerinin tamamı vaktinde El Kaide’ye ülkelerinde eylem yapmaması için para ödüyorlardı. Belki hala ödüyorlardır.  Asıl sebeplerden biri ise 2015 analizimizde var zaten. Rahatsız olan bazı Araplardan çok ABD ama işini korkutarak Körfez Emirliklerine gördürmeye çalışıyor.
Bakalım ne kadar başarılı olacak…