Hiç şaşırmadık…

screenshot_8

Milyarlarca kullanıcısı olan ve anlık aramalarla adeta ülkelerin siyasi ve toplumsal haritalarını ortaya çıkaran arama motoru Google’nin maps denilen ‘haritalar’ bölümünde ortaya çıkan yeni bir bilgi şaşkınlığa sebep oldu.  Ortadoğu coğrafyasının adeta kan gölüne döndüğü bir dönemde Suriye sınırında bulunan tarihi kentimiz Hatay’ın söz konusu haritalar kısmında ‘Cehennemin Dibi’ olarak yer alması tuhaf bulundu.

CEHENNEM CAD, CEHENNEM SOKAK

Yer ve adres bulmak da vatandaşların sıkça başvurduğu haritalar uygulamasında yer alan bir bilgi dikkat çekti. Haritaların arama bölümüne ‘Cehennemin Dibi’ yazıldığında söz konusu uygulama ekrana Hatay’ın şehir merkezini getirmesine bir anlam verilemedi. Cehennem caddesi ve Cehennem sokak olarak da adres bilgileri verilen nokta aslında Asi Nehri’nin hemen kıyısında yer alıyor. Atatürk Parkı’nın yanı başında, eski Hatay Arkeoloji Müzesi’nin arka bölümü ve Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’nün yanı olarak gösterilen alan şehrinde merkezi konumunda bir bölge.

HATAY ARMEGEDON’UN MERKEZİ

Arama motorunda Hatay’ı Cehennem’in Dibi’ olarak gösterilmesi şaşkınlığa sebep olurken tarihi kaynaklarda ise Hatay’ın çok önemli bir yer olduğu biliniyor. Hem İslami kaynaklar ve hem de batını kaynaklara göre ahir zamanda Hatay’da  medeniyetlerin birbiri ile çok büyük bir savaş yapacağı aktarılıyor. İslami kaynaklara göre Hatay’da yer alan Amik Ovası’nda gerçekleşeceği söylenen (Melhame-i Kübra) bu savaş Batılı kaynaklara göre ise Armagedon olarak tabir ediliyor.

ÇORUM’A DÜNYANIN MERKEZİ DENMİŞTİ

Google Haritalar’daki bu tuhaflık yeni değil. Daha önce de benzer bir olay yaşanmıştı. Haziran ayında kamuoyunun gündemini birkaç gün meşgul eden olayın merkezinde ise Çorum vardı.  Haritalar kısmındaki bilgilere göre Çorum dünyanın merkezi olarak açıklanmıştı. Ancak yaşanan tartışmalardan sonra, bir kullanıcının söz konusu Çorum’un kırsal alanını oluşturan bölgeyi ‘Dünyanın Merkezi’ olarak işaretlediği öne sürülmüştü.

Yukarıdaki haber bizi şaşırtmadı. Malum bir süredir Türkiye ve cehennem sinemalarda birbiriyle özdeşleştiriliyordu…
Hatırlatalım:
screenshot_10
screenshot_9