Ya onlarda tam bunu istiyorlarsa…

screenshot_19

Riyad’da Körfez ülkelerinin maliye bakanlarıyla yaptığı toplantının ardından ABD Hazine Bakanı Jack Lew ile düzenlediği ortak basın açıklamasında konuşan Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim el-Assaf, “Bu yasanın etkileri ABD’nin kendisine ve diğer dünya ülkelerine uzanacaktır.” dedi.

Assaf, körfez ülkelerinin maliye bakanları toplantısında Lew’den, yasanın, ABD’nin kendisine bile tehlikeli diye nitelendirdiği etkilerini sınırlandırmasının istendiğini kaydetti.

Toplantının ardından dağıtılan yazılı açıklamada da Assaf’ın, yasanın uygulanması halinde, uzun süredir uygulanmakta olan “egemenlik dokunulmazlığının” tehlikeye gireceğine ve ABD’nin Körfez ülkeleriyle olan ortaklık ilişkilerine zarar vereceğine işaret ettiği belirtildi.

Tasarıya Suudi Arabistan yönetimi büyük tepki göstermiş, Kongre üyelerini ABD’de bulunan 750 milyar dolar değerindeki varlıklarını satmakla tehdit etmişti.


screenshot_6

Herkes OPEC’i izlerken ABD benzin ihracatını patlattı.ABD, sessiz adımlarla benzin ihracatını tarihi rekor seviyelere taşıdı. EIA’nın açıkladığı verilere göre ABD geçen hafta 5.7 milyon varil benzin ihraç etti. Bu rakam geçen haftanın tam 3 katı, geçen yılın ise 2 katı. Benzin sotkları da 2 milyon varil düştü. Analistlere göre rafine petrol ürünlerinde stok azalışı ve ABD’nin ihracatının artması talep açısından kıpırdanmayı gösteriyor ve pozitif olarak yorumlanıyor.

ABD’nin benzin ihracatında yaşanan imzada ise Meksika imzası görülüyor.

Meksika’da rafinerilerde yaşanan sorun nedeniyle ülke ABD’den günde yaklaşık 500.000 varil petrol ithal ediyor.Latin Amerika ülkeleri ABD’nin benzin ihracatını önümüzdeki dönemde de desteklemeye devam edecek gözüküyor ki Venezuela’da birçok rafineri bu fiyatlarda çalışamıyor:

Öyleyse ABD’de 8 Kasım’da gerçekleşecek seçimlerde Trump’ın başkan seçilmesi Meksika için yeni bir korku senaryosu daha oluşturuyor:

“Petrol kıtlığı”

Trump başkan olursa Meksika sınırına duvar örmeye kadar gidecek süreçte bu ülke ile ticari ilişkileri yeniden planlamayı amaçlıyor.

http://www.paraanaliz.com

Belki de ve hatta muhtemelen ABD bu listeye Suudi Arabistan’ı da eklemek istiyor. Kurdun kuzuyu yemeden önce “niye suyumu bulandırdın” demesi gibi birşey sanki…