Kaptan Amerika sivil savaşta…

16 Haziran 2016 tarihli’Amerika saldırısının kodları ya da olağan şüpheliler…’ başlıklı analizimizin son bölümünü tekrar hatırlatalım:
(…) Bu bilgileri bir kenara not ederek Hollywood filmleri ile başladığımız yazımızı yine bu filmlerden biri ile tamamlayalım. Mayıs ayında gösterime giren Kaptan Amerika, İç Savaş filminin konusu kısaca şöyledir.
“Amerikan devletinin süper savaşçıları dünyanın her yerinde operasyonlar yapmaktadır. Nijerya’da bir teröristi yakalamaya çalışırken çevreye verdikleri hasar ve sivil kayıplar sonrası Dünya artık bu gruba tolerans gösteremez. ABD devleti baskılar karşısında gruba BM (Tek Dünya Devleti ya da Yeni Dünya Düzeni koduna dikkat) emrine girmesi talimatı verir. Bu durum grupta ayrılığa neden olur ve grup kendi içinde iç savaş tutuşur”.
Filmin sloganı ise bugün hem AB hem de ABD’nin içine düştüğü sosyal ve ekonomik duruma mesaj niteliğindedir adeta.
‘Birlikteysek Kazanırız. Bölünürsek Yok Oluruz”.

6 Haziran 2016 tarihinde gösterime giren Kaptan Amerika – Sivil Savaş filmi hakkında bu yorumu yapmıştık.Ve filmin gösterime girmesinden bir ay sonra bugün gelen haberler:

ABD’de son üç günde ırkçılık tartışmaları iki siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesinin artından yeniden başladı. ABD’nin Louisiana eyaletinin Baton Rouge kentindeki bir marketin dışında CD satarken öldürülen Alton Sterling’in ardından, Minnesota eyaletinnin Falcon Heihgts bölgesinde 32 yaşındaki Philando Castile ise polise göstermek için ruhsatı almak üzere elini torpidonun gözüne götürürken vurulup öldürüldü.ruhsatını almak için torpidoya uzanan Philando Castile, vuruldu.İki siyahi vatandaşın öldürülmesinin ardından sokağa dökülen vatandaşlar protesto gösterileri düzenlerken, Dallas’ta gösteriler kana bulandı. Dallas’ın kent merkezinde düzenlenen silahlı saldırıda ABD polisine yönelik saldırı düzenlendi, 5 polis hayatını kaybetti, 6 polis yaralandı. ABD basını, Dallas saldırısını manşetten duyururken,’İç savaş’şeklinde başlıklar atıldı.NY Post: İç SavaşBarack Obama’nın başkan olduğu dönemde Afrika asıllı Obama’yı şempanze şeklinde çizerek hakaret eden ve ırkçı yayınlarıyla bilinen New York Post gazetesi, ‘İç Savaş’ manşetiyle çıktı. NY Post’ta, ‘Polis karşıtı gösteride 4 memur öldürüldü’ ifadeleri yer aldı.NY Times: Dallas’ta kaos varNew York Times gazetesi ise, ‘Şiddet karşıtı protestoda 11 polis vuruldu, 4’ü öldü’ şeklinde başlığıyla verilen haberde, ‘Dallas’ta kaos var’ ifadeleri kullanıldı.
Amerikan NY Times gazetesi, ‘Dallas’ta kaos var’ ifadelerini kullandığı haberinde, polis tarafından öldürülen siyahilerin fotoğraflarını kullandı.
Washington Post:’Küçük bir savaş’gibi

‘Küçük bir savaş gibi’ başlığını atan Washington Post gazetesi, Dallas saldırısını şöyle duyurdu:Dallas’taki protesto gösterisinde 11 polise ateş açıldı, 5’i hayatını kaybetti. Barışçıl gösterilere şiddet karıştı, Dallas sokaklarında silah sesleri yankılandı.