Global sermayenin finans kanallarının ‘müthiş’ haberleri 1…

BREXİT’DEN EN ÇOK TÜRKİYE ETKİLENEBİLİR. (22. Haziran 2016)

DOĞRUSU

:(8 Temmuz 2016)

Brexit depreminden sonra İngiltere’de sular durulmuyor. Akşam’dan Şenay Köşdere’nin haberine göre, AB’den ayrılma kararının ardından ülke ekonomisi büyük ölçüde yara alırken, sterlindeki düşüşle birlikte dünya sıralamasındaki 5’incilik yerini de Fransa’ya kaptırdı.
Bu arada ekonomideki şiddetli sarsıntı dalga dalga sektörlere ve şirketlere de yayılmaya başladı.  Yıllardır Körfez ülkelerinin ve Arap yatırımcının gözdesi konumunda olan İngiltere emlak piyasası da sarsıntıdan hızlı etkilenen sektörlerin başında geldi.
Arap zenginlerin ev almak veya yatırım yapmak için birinci tercihi ve güvenli limanı olan Londra, Brexit sonrasında hızla gözden düşmeye başladı. Yatırımcılar şehirdeki emlak varlıklarını hızla elden çıkarmaya başladı. Emlak piyasasındaki kaçışın baş aktörünün ise Arap yatırımcılar olduğu söyleniyor.
7.4 MİLYAR DOLAR ASKIDA
Yatırımcıların Brexit sonrası emlak varlıklarını elden çıkarmasının bilançosu ise ağır oldu.Referandum oylamasının yapıldığı 23 Haziran’dan bu yana işlemlerini durduran emlak fonu sayısı 7’ye çıktı. Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle Investments and Canada Life en az 5,7 pound (7,4 milyar dolar) değerinde fonun işlemini askıya aldı.
Aberdeen Fund Managers ise emlak fonunun değerini yüzde 17 düşürdü ve geri ödemeleri bir süreliğine durdurarak parasını geri isteyen yatırımcıların bir kez daha düşünmesi zaman kazanma girişiminde bulundu.
Yatırım şirketi Tilney Bestinvest yönetici müdürü Jason Hollands, “Açık uçlu fonlardaki sorun panik satışlarının başlamış olması; yani fonu dondurmaktan başka çare yok. Bu şu an kaçınılmaz gözüküyor” dedi.
OFİS FİYATLARI % 20 DÜŞEBİLİR
Analistlerin ülkenin AB’den çıkışından sonraki üç yıl içinde ofis fiyatlarının yüzde 20’ye kadar düşebileceği yönündeki uyarılar, yatırımcıların İngiliz emlak fonlarından parasını hızla çekmeye başlamasına neden oldu. 2007-2008 krizleri sırasında da emlak fonları benzer şekilde sarsılmış ve işlemleri durdurmak zorunda kalmıştı. Bu da İngiltere’de emlak fiyatlarının zirve noktasından yüzde 40 düşmesine sebep olmuştu.
TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de Brexit kararının, kısa ve uzun vadede para piyasalarını etkileyeceğini belirterek, “Referandumdan çıkan sonuçla para piyasalarında yaşanan dalgalanma inşaat sektörünü de etkiliyor. Türkiye gayrimenkul için her dönemde güvenli liman” dedi.
EN İYİ ALTERNATİF İSTANBUL
Türk müteahhitlere göre İngiltere emlak piyasasındaki düşüş, Türkiye için bir fırsat. Çünkü Arapların İngiltere gayrimenkul piyasasından çektiği para yeni bir güvenli liman arayışı içine girecek. Ve Araplar için her zaman Londra’nın en büyük alternatifi İstanbul.
Dünya gayrimenkul piyasasında da yatırım yoğunluğu ve getiri anlamında İstanbul’un alternatifi yok.
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan fonların İngiltere’den çıkmasının İstanbul emlak piyasasını kısa sürede etkileyeceğini düşünüyor. Serdar İnan, “Bugüne kadar Araplar için İstanbul’un alternatifi Londraydı. Fuarlarda bizimle İstanbul için pazarlık yapan Araplar, Londra’daki ev ve ofisleri hiç pazarlıksız alıyordu. Şimdi Londra’dan çıkan bu fonlar için en önemli adres de İstanbul olacaktır” dedi.