Fransızlar suyla oynamayı severler…

Günlerdir devam eden şiddetli yağış nedeniyle Paris’te sel sularının beklenenin de üzerinde bir seviyeye yükseleceği bildirildi. Sel baskınlarının yakın zamanda Paris kent merkezini de etkisi altına alacağı anons edildi.
Paris’in merkezinde Seine kıyısından geçen tren seferleri de iptal edildi. Sen nehrinin sularının nehrin kenarlarından taşmasını engellemek üzere engelleyici bariyerler yerleştiriliyor. Sel nedeniyle Paris’te ve Fransa’nın orta bölgelerinde 25 bin kişinin elektriksiz kaldığı belirtiliyor.
Yağışların en fazla etkili olduğu Seine-et-Marne bölgesinde sel nedeniyle ölenlerin sayısı 2’ye yükseldi. Başkentteki Seine Nehri’nde su seviyesinin 1982 yılından bu yana en üst seviyeye ulaşarak gün içinde 6,20 metreye ulaşması bekleniyor. Nehirdeki su debisinin ise saniyede bin 500 metreküpe ulaştığı bildirildi.
Kırmızı alarm
Nehir boyunca yolların kapatılması sonucu Paris’te trafik felce uğradı. Bu hatta hizmet veren banliyö tren hattı ile nehir kenarındaki Saint-Michel metro istasyonu da yine taşkın tehlikesine karşı kapatıldı.
Baskın, işte bu Fransız birlikleri tarafından ama akla zor gelecek bir şekilde sona erdirildi: O günlerde Mekke’nin su şebekesi yenileniyor ve şehrin her tarafına geniş borular döşeniyordu. Su şebekesinin planları değiştirildi, borular Kabe’ye ve Harem’i Şerifin altındaki dehlizlere uzatıldı, sonra içeriye tonlarca metreküp su basıldı, suya elektrik verildi ve antiterör timlerine suda yüzmeye başlayan cesedleri toplamak kaldı.
Şimdi günlerdir devam eden ve daha da şiddetleneceği belli olan Fransa halkının ayaklanmasını ve çok kısa bir süre sonra Avrupa futbol şampiyonasının bu ülkede yapılacağını hatırlayınca insan ister istemez düşünüyor.
O Fransız komandoları günlerdir yağan yağmuru fırsat bilerek bir yerlere borular döşeyerek suyun akışını gösterilerin en yoğun olduğu yerlere yönlendirebilirler mi? Ne de olsa ayaklanma ateşinin anti-tezi ‘su’dur.
Yapmazlar herhalde ama yine de beyin jimnastiği yapalım, içimizde kalmasın dedik…