S.Arabistan’a ABD bomba satmayacak, İran Hacca gitmeyecek…

Dış politika dergisi Foreign Policy, ABD yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, Yemen’de operasyon yürüten Suudi Arabistan’a misket bombası satışının durdurulduğunu yazdı. Kararda, Yemen’deki sivil ölümlerinin sayısındaki artışın etkili olduğu kaydedildi.
(…)
MİSKET BOMBASI
Misket bombası, ‘bomba içinde bomba’ olarak bilinen bir çeşit silah. Havada açılan bomba ve içindeki küçük bombalar dağılarak infilak ediyor ve bu nedenle etki alanı geniş. Bazı bombaların birkaç yıl sonra bile patlama riski söz konusu.Misket bombası 2008 yılında Oslo’da hazırlanan bir konvansiyonla yasaklanmış, bu konvansiyonu Suudi Arabistan ve ABD imzalamamıştı.

Birisi imzalamadığı ve kullanmaya devam ettiği bombayı ‘insanlık adına’ satmaktan vazgeçerken diğeri Hacca gitmeme kararı alıyor. Haberler neredeyse aynı anda yayınlanıyor. Suudi Arabistan’a karşı organize işler devam ediyor.
ABD için söylenebilecek fazla birşey yok. İsrail’in en büyük silah tedarikçisi, silahlı İHA’ları ile sivil köyleri bombalayan ABD’nin ikiyüzlülüğü haberin içinden zaten fışkırıyor.
İran için ise beklenmeyen birşey yok. Namaz da gözü olmayanın ezanda kulağı olmaz misali Mollaların artık yavaş yavaş parametrelerini değiştirmeye başlayacağını tahmin ediyorduk. Önce Hacdan ayaklarını kesip bir sonraki sene Necef’e türbe ziyaretine değil de Hacca gönderirlerse şaşırmayın.
Hani bizim memleketin sapkınlarından birinin ‘Çankaya yeter bize Kabe Arabın olsun’ söylemi misali.