Dünya kıtalararası inanç savaşlarına hazır…

Kemal Özer / Özel Haber’
HAÇLI ORDUSU’ SON AŞAMADA
NATO’nun yetersizliğinden yakınan Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jean-Claude Juncker, 2015 yılında “AB’nin değerlerini savunma konusunda ciddi olduğunu Rusya’ya gösterebilmesi için bir Avrupa Ordusu oluşturulması gerektiğini” söylemişti. Siyonist Times gazetesi, Avrupa Birliği’nin gizli tuttuğu ‘Avrupa Ordusu’nun kurulmasında son aşamaya yaklaşıldığını yazdı.
İNGİLİZLERİ BEKLİYORLAR
Times gazetesi ve BBC, ‘Avrupa Haçlı Ordusu’ için Haziran ayında AB’de kalıp kalmayı oylayacak olan İngiltere’nin beklendiğini yazdı.  İngiltere’deki referandum nedeniyle ‘Avrupa Ordusu’ planlarının gizli tutulduğuna yer veren batı medyası, İngiltere’nin AB’de kalması durumunda ordunun kurulmasının güç olduğunu, bu durumda ordunun AB’den bağımsız kurulacağını kaydetti.
KESİN ‘HAYIR’CI İNGİLTERE
Bir Avrupa ordusunun kurulması yönünde hazırlanan gizli planlara, İngiliz halkının kararı sonrasında son şeklinin verileceği ileri sürüldü. Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi tarafından hazırlanan ‘Avrupa düzeyinde askeri bir yapının oluşturulması’ planını başta Almanya olmak üzere 9 AB üyesi ülkesi destekliyor. Benzer bir plan 2011 yılında da hazırlanmış ancak İngiltere tarafından veto edilmişti.  İngiltere Başbakanı David Cameron konu gündeme geldiğinde  “Avrupa Birliği’nin kendi ordusunu kurmasını doğru bulmadıklarını, NATO’nun yanında paralel askeri yapılandırmalar olmaması gerektiğini, aksi takdirde NATO’nun zayıflayacağını” ileri sürmüştü.
ÖNCE RET SONRA YARIŞ
Askeri işbirliği konusunda en somut öneri 2012’de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’den gelmişti. Hollande 2012’de halkın sömürüye karşı çıkmasını bastırmak için Mali ve ardından da Orta Afrika Cumhuriyeti’ne asker göndermişti. Fransa her iki ülkeyi de sömürmekten vazgeçmek istemiyordu. Fransa bu tip operasyonların “ortak savunma fonundan finanse edilmesini ve siyasi destek veren Avrupalı müttefiklerinin mali destek de vermesini” istemişti. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, “Dayanışma için askeri operasyon kararlarının da ortak alınması gerektiğini” söylemiş, Merkel ise Avrupa’nın askeri operasyonlardan uzak durmasını önermişti.
Önce “Avrupa dünyanın problemlerini çözecek durumda olmadığı için, kendi problemlerini çözmede kriz bölgelerine yardımcı olmalıdır” ifadelerini kullanan Merkel, “asker yerine silah gönderelim” fikrindeydi. Haçlı ruhunu dirilme fikrinde anlaşan Avrupa, İngiltereli veya İngilteresiz Haçlı Ordusu kurmada da kararlı.
RASMUSSEN’DEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Danimarka eski başbakanı ve NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Cameron’la aynı fikirde olmadığını açıklamıştı. “Avrupa Ordusu ile NATO’nun güçlenmesi arasında çelişki yok” diyen Rasmussen, “Avrupa güvenliğine daha fazla önem vermediği takdirde, ABD’nin bize sırt çevirme ve Amerika ile Avrupa’nın birbirinden uzaklaşma tehlikesi doğar” ifadelerini kullanmıştı. Ancak aynı Genel Sekreter daha sonra, “Birleşik Avrupa ordusu kurulmasının söz konusu olmadığını ve silahlı kuvvetlerin ilgili hükümetlerin emrinde kalacağı” sözleriyle Başbakanı Cameron’a destek çıktı. Rasmussen, “NATO, Atlantik aşırı güvenliğin kalesi olarak kalacaktır. Avrupa ülkelerinin, insansız keşif araçları, havada yakıt ikmali ve ağır nakliye uçakları gibi kritik alanlardaki kapasitesini arttırması NATO’ya güç kazandırır. Yani Avrupa’nın gücünü arttırması NATO’ya yarayacaktır” şeklinde konuşmuştu.
AVRUPA SÜPER GÜÇ OLAMAZ
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a göre ise gücünü diplomasiden alan Avrupa, askeri alana kayması halinde bu özelliğini zayıflatır. Schulz, “Görülebilir zaman zarfında Avrupa’nın askeri rolü ‘yumuşak güç’ olmaktan öteye geçmeyecektir. Avrupa kesinlikle askeri süper güç olmayacaktır” dedi.
YARIM YÜZYILI AŞAN HAYÂL HAYATA GEÇİYOR
Avrupa’da ortak bir savunma gücü fikri 2. Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında gündeme geldi. Bu bağlamda 1948’de İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg Brüksel Antlaşması ile 6 yıl sonra Batı Avrupa Birliği adını alacak örgütü kurdu. BAB 1949’da çok daha güçlü bir ittifak olan NATO’nun kurulması nedeniyle rafa kaldırıldı. 1951 yılında ise Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu adıyla Avrupa Birliği kuruldu.  Birlik savunmada işbirliği için Avrupa Savunma Topluluğu’nu ve ardından Avrupa Ordusu’nu kurmayı da amaç edindi.  Ancak Belçika, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Federal Almanya ve İtalya arasındaki anlaşma, Fransa’nın Federal Almanya’nın yeniden silahlanmasını istememesi nedeniyle hayata geçirilemedi. Yarım yüzyılı geçen süreç boyunca ABD ve NATO gücünü artırırken AB ise NATO’ya bağımlı bir halde kaldı. Bugün İngiltere, Avrupa ülkelerinin NATO bünyesinde kalmalarını savunurken, başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ise birleşik ordu için artık adım atılması gerektiğini savunuyor.
KARDEŞLERİN SİLAHI TÜRKİYE’DEN
Son yıllarda yerli ve milli silah üretiminde ciddi yol alan Türkiye, kendi ihtiyaçlarının yanı sıra, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Katar, Somali ve çeşitli Afrika ülkelerinin ordularının ihtiyaçlarını da karşılıyor.  Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) uluslararası silah ticareti raporuna göre ABD, en çok silah ihraç eden ülke konumundayken, Türkiye küresel silah ithalatı sıralamasında 6’ncı sırada. Öte yandan Türkiye, 2015’te silah ihracatında yüzde 3’lük payıyla 7’inci sıraya yükseldi.
NATO: 1949’da kurulan NATO, Avrupa ve Amerika kıtasındaki 28 ülkeden oluşuyor.
TAKM: 2013’te kurulan Turan Ordusu’nun (TAKM) merkezi Ankara’da ve şimdilik Azerbaycan, Kırgızistan, Moğolistan ve Türkiye’den oluşuyor.
AMISOM: 2007’de Somali İç Savaşı’na müdahale amacıyla kurulan AMISOM (Afrika Barış Gücü), Fas hariç tüm Afrika üyelerinden oluşuyor ve Afrika Birliği’ne bağlı çalışıyor.
İSLAM ORDUSU: 2015’te kurulan ‘İslam Ordusu İttifakı’, Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Ürdün, Katar, Pakistan, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Tunus, Fas, Libya, Sudan, Filistin, Lübnan, Yemen, Bangladeş, Malezya, Somali, Maldivler, Sierra Leone, Gine, Benin, Komor Adaları, Çad, Moritanya, Togo, Nijer, Cibuti, Nijerya, Senegal, Mali ve Gabon’dan oluşuyor.
AVRUPA ORDUSU: Avrupa Birliği Silahlı Kuvvetleri’nden bağımsız olarak, Almanya, Fransa, Hollanda gibi 9 AB üyesi Hıristiyan ülkenin kuruluş çalışmalarını yürüttüğü yeni Haçı Ordusu.
AMERİKAN ORDUSU: ABD ile kötü ilişkiler içinde olan Brezilya, Bolivya, Venezuela, Ekvator gibi ülkelerin öncülüğünde kuruluş hazırlıkları yürütülen yeni bir kıta ordusu.