Önce Mursi’yi, sonra kendini, en son adaları sattı, ama nafile…

Bilindiği üzere Mısır’da darbeci Sisi’yi göreve devirdiği Cumhurbaşkanı Mursi getirmişti. Sisi bizim bildiğimiz ilk satışını Mursi’yi devirdiği gün yaptı.

25 Şubat tarihli ‘ABD’nin paniği kuklalarına bulaşır, kuklalar  IŞID söylemlerine sarılır…’ başlıklı analizimizi hatırlayalım önce.

Devlet televizyonunda yaptığı konuşmadadarbeci Sisi, ‘Satılmam mümkün olsaydı, kendimi satardım’ dedi.İnternet üzerinden alışveriş sitesi eBay’de bir kullanıcı Sisi’nin ‘satışı’ için bir ilan sayfası açtı. Açık arttırmada teklif edilen fiyatların birkaç saat içinde 100 bin doları aştığı belirtiliyor. Sisi ayrıca mesaj yoluyla Mısırlılardan ülkeye bağışta bulunmalarını istemiş gibi alaya alındı. Diktatör Sisi, konuşmasında Mısır’ın 2030’a kadarki ekonomik kalkınma planını açıklamıştı. Birçok Twitter kullanıcısı Sisi’nin konuşmasıyla dalga geçen yorumlar yaptı. #Ebay etiketi kısa sürede Mısır’da ilk sıralara yerleşti. (…)Sisi hakkında daha fazla bilgi isteyen kişiye cevabında, ilanı veren kullanıcı, ‘daha önce de Körfez kralları tarafından kullanılmıştı’ ibaresini kullandı.Ülkede iç borçlar, yüksek işsizlik ve enflasyonun yanı sıra yakıt sübvansiyonun da ekonomiyi zorladığı belirtiliyor. (…) Mısır’da dış yatırımlarda ve turizm gelirlerinde keskin bir düşüş oldu. Durumu komik bulmayan eBay’in dün öğleden sonra ilanı kaldırdığı belirtiliyor.

Mısır’da Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, Kızıldeniz’de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının Mısır ve Suudi Arabistan yönetimleri arasında geçen cuma günü imzalanan anlaşma sonucunda Suudi Arabistan’a geçmesine tepki gösterdi.
Darbe Karşıtı Ulusal İttifak Hareketi’inden yapılan açıklamada, Mısır’ın, Halayib ve Şelatin’den (Sudan ile Mısır arasındaki tartışmalı bölge) Sanafir’e, Tiran’a ve Sina Yarımadası’na kadar vatanın her bir karış toprağındaki egemenliğine vurgu yapıldı.
‘Ülkenin bu topraklar üzerindeki egemenliğinden ödün verilmesinin kabul edilemeyeceği’ belirtilen açıklamada, ordu başta olmak üzere devlet kurumlarındaki onurlu kişilerin vakit kaybetmeden harekete geçmesi gerektiği kaydedildi.
‘Kızgınlık’ gösterilerine katılın çağrısı
Açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, söz konusu adaları ‘bazı anlaşmalar’ karşılığında satmakla suçlanarak, Mısır halkına, kamuoyunda infiale neden olan karara tepki göstermeleri ve sosyal medyada çok sayıda siyasi aktivistin katılacağını duyurduğu 15 Nisan Cuma günü düzenlenecek ‘kızgınlık’ gösterilerine katılmaları çağrısında bulunuldu.

Bu satış sonrası Sisi’nin başı iyice derde girdi. Halk yönetime karşı isyan bayrağını açtı;

Sisi’nin başı bundan sonra da dertten kurtulmayacak gibi. Daha önce uyarmıştık yeni döneme alışın diye. Tekrar hatırlatalım. Belki içeride yada dışarıda birilerine bir faydası olur. Özellikle de ‘Mısır’da kaybettik’ diye ağıt yakanlara…