Bunun nesi büyük anlayamadık…

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Nükleer Endüstri Zirvesi’nde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkeye ‘Barış Atomları Ödülü’ verildi. Türkiye’nin ödülünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak aldı.ABD Başkanı Barack Obama’nın, nükleer silahlardan arındırılmış dünya fikriyle 2010 yılında başlattığı ve iki yılda bir tekrarlanan Nükleer Güvenlik Zirvesi, bugün başkent Washington’da başladı.
İki gün sürecek zirve çerçevesinde bugün ayrıca Nükleer Endüstri Zirvesi düzenlendi.Zirvede zenginleştirilmiş uranyum kullanımını bırakan veya yok eden 16 ülkeye ‘Barış Atomları Ödülü’ verildi.(…) Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Macaristan, Güney Kore, Meksika, Filipinler, Romanya, İspanya, İsveç, Tayland, Ukrayna ile Vietnam ödül alan diğer ülkeler oldu. (…) Törende ayrıca Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e ‘Uluslararası Liderlik Ödülü’ sunuldu.
Yani bir haber bu kadar saçma sunulabilirdi. Birincisi ödül sadece Türkiye’ye verilmemiş. İkincisi büyük bir ödül filan değil. Adamlar ‘dünyanın en saf ulusları’ diyemeyecekleri için ‘Barış Atomları Ödülü’ demişler. Bu ‘ödülü’ almak övünç kaynağı değil tersine zavallılık ve teslimiyettir. Ödül deyip geçseniz itirazımız yok ama bunu ABD’den büyük ödül diye yazmak hiç olmamış ve gülünesi bir durum ortaya çıkarmış. SSCB’nin dağılmasından sonra ülkesinin güvencesi olan nükleer silahların bir kısmını Rusya’ya iade eden ve kalanını da imha ederek tamamen nükleer silahlarını bırakan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e ‘Uluslararası Liderlik Ödülü’ verilmesi ise olayı daha bir güzel açıklamış. Ne yapsın adamlar, ‘Yüzyılın aptalı ödülü’ verdik diyemezler di ya…