Haçlılardan son haberler…

Sığınmacı kriziyle ilgili Vatikan yayın organı ‘Osservatore Romano’ya konuşan Papa Françis, Ortadoğu’dan Avrupa’ya doğru göçün ‘sosyal bir gerçeklik’ olduğunu belirtti.
ARAP İSTİLASI DEDİ
‘Günümüzde bir Arap istilasından bahsedebiliriz’ diyen Papa Françis, ‘Avrupa tarihi boyunca kaç tane istilayla karşı karşıya kaldı?Ama her defasında bunun üstesinden gelerek, kültürlerarası alışverişten büyüyerek çıkmayı başardı’ dedi.’İnsani krizi görmezden gelemeyiz’ şeklinde konuşan Papa Françis, Avrupa’nın sığınmacı krizinin üstesinden birlik olarak gelebileceğini söyledi. Avrupa ulusal ego, siyasi oyunlar ve küçük hesaplara teslim olmamalı’ şeklinde konuşan Papa Françis, ‘Pazarlık masasına dönmek çok önemli. Kazanmak için ise bazı küçük şeyleri kaybetmeyi göze almalıyız’ dedi. Avrupa ülkelerindeki doğum oranlarına da dikkat çekenPapa Françis, İspanya ve İtalya’da doğum oranının sıfıra yaklaştığını söyledi.Papa Françis, Avrupa’nın bu krizden çıkmasının ancak aileyi ön plana çıkararak mümkün olabileceğini de vurguladı.

Katolik dünyasının dini lideri Papa Françesko, Corriere della Sera Gazetesi’ne verdiği röportajda Avrupa’yı ‘kısır bir kadına’ benzettiği için Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kendisini telefonla aradığını, sesinin de biraz öfkeli geldiğini söyledi.Papa, Kasım 2014’te Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada ‘yorgun Avrupa’nın artık doğurganlığını ve enerjisini kaybetmiş yaşlı bir büyükanneye benzediği’ minvalindeki sözleri için Merkel’in kendisini telefonla aradığını belirtti.Papa telefon görüşmesiyle ilgili şunları söyledi:
“Merkel, biraz öfkeliydi. Çünkü Avrupa’yı çocuk doğuramayan kısır bir kadına benzetmiştim. Avrupa’nın gerçekten çocuk doğuramayacak bir kadın olduğunu mu düşündüğümü sordu. Ben de ‘Evet yapabilir, Avrupa’nın güçlü ve derin kökleri var” dedim.Çünkü en karanlık anlarında bile, kendisine beklenmedik kaynaklarını göstermiştir.”
Bu kaynaklar kelimesi çok ilginç: Suriyeli sığınmacı ucuz işçiler, İran ve Türkiye’de ki gibi Haşhaşi örgütler… Neyse komploculuk yapmayalım ve haberlere devam edelim. Belki de sadece çeviriden kaynaklıdır ve dinamikleri demek istemiştir.

Vatikan Papalık Konseyi Başkanı Kardinal Peter Turkson, İran’ın Kum şehrinde, 09.02.2016
İran-Batı nükleer anlaşmasının ardından ekonomik ve siyasi gelişmelerin yanı sıra kültürel gelişmeler de yaşanıyor. Bu bağlamdaVatikan’ın Papalık Konseyi Başkanı Peter Turkson, ilk kez Şiiliğin önemli dini merkezlerinden biri olan İran’ın Kum kentini ziyaret etti.Ziyarette İran’ın önde gelen Şii din adamlarıyla görüşen Turkson, ikili ilişkilerin yalnızca ekonomik ve siyasi değil dini ve kültürel anlamda da geliştirilmesine vurgu yaptı.
İran’ın önemli Şii din adamlarından Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi ile Kum şehrinde görüşen Vatikan’ın ve Hıristiyan dünyasının etkin din adamlarından Kardinal Peter Turkson, “Kum’daki Şii Din adamlarının selamını bizzat Papa’ya” ileteceğini belirtti ve bir gün Papa’nın da Şiilerce Kutsal sayılan Kum kentinde bulunmasını temenni ettiğini söyledi. Papa’nın hayır dualarını Mekarim Şirazi’ye getirdiğini söyleyenVatikan’ın etkili ismi “Sizin hizmetinize gelmemiz için fırsat tanıdığınıza çok memnunum” dedi.İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Papa ile görüşmesinin, dinler arasında yeni bir hareket başlattığını belirten Kardinal Turkson,Kum ile Roma’nın arasındaki ilişkinin daha da derinleşmesini umut ettiklerini belirtti.

Şii din adamlarıyla ilk kez Kum kentinde görüştüğünü belirten Kardinal Turkson bu görüşmelerin bölge ve dünya barışına faydalı olacağına inandığını belirterek Kum- Vatikan ilişkisinin devam etmesinin çok yararlı olacağına dikkat çekti. Turkson ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmelerdeİran tarafına, “Kum-Vatikan Ortak Heyeti” oluşturulması yönünde bir teklifte bulunduğunu belirtti.
Diğer taraftan teorik konularla bir yere varamayacaklarını söyleyen İran dini medreseler birliğinin başdanışmanı Hüccetul İslam Ref’ati ise Şii- Hristiyan dünyasının önemli uluslararası konularda ortak bir karar alması için ortak komisyon kurulmasını istedi. İran dini medreseler başkanı Ayetullah Seyid Haşim Hüseyni Buşehri de Vatikan Papalık Konseyi Başkanı Kardinal Peter Turkson ile görüştü ve İran’daki dini medreselerin, Vatikan ile işbirliğini geliştirmek için hazır olduklarını belirtti.