Asker sınırda teyakkuzda, Dolar düşüşte, HSBC dönüşte…

Tuhaf bir durum. Savaş riskinin artması ile Dolar’ın yukarı doğru seyretmesi beklenirken yapılan her top atışı sonrası sanki Dolar daha da düşüyor. Güne 2.98 den başlayan Dolar serbest düşüş yaşıyor.

Bu arada seçim öncesi Türkiye’den çıkacağını söyleyen küresel sermayenin tarihi karanlık bankası dönüyormuş. Türkiye’yi yıkamayacağını anlayında kaldığı yerden devam edecek.

Geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’deki operasyonlarının satışını planlayan HSBC, Türkiye’de yeniden yapılanmayı planladığını duyurdu.Koalisyon sonucunun çıktığı 7 Haziran seçimlerinden iki gün sonra Türkiye’den çekileceğini açıklayan İngiltere’nin en büyük bankası HSBC sürpriz bir şekilde bu kararını değiştirdi.Türkiye’de yeniden yapılanmayı planlayan İngiliz bankası, daha önce satmayı planladığını açıkladığı Türkiye biriminin geleceğine ilişkin kararını 22 Şubat’ta yıllık bilanço toplantısında açıklayacak.
(…)
Bank Asya’ya el konulmasına bağlanmıştı
HSBC, 13 yıldır devam eden tek başına iktidar sürecinin sonlandığı 7 Haziran seçimlerinden iki gün sonra, 1990’da başlayan Türkiye macerasını sona erdireceğini duyurmuştu. Bankadan yapılan açıklamada, küresel küçülme planları kapsamında Türkiye ve Brezilya’daki faaliyetlerin durdurulacağı açıklansa da bu karar özellikle hükümete muhalif medyada “ekonomik kriz’ algısı ile duyurulmuştu. Paralel yapının yayın organı Zaman, HSBC’nin kararını “Bankacılık sistemine uygulanan keyfi ve hukuksuz yaptırımlar sektörü derinden sarsıyor. BDDK ve TMSF tarafından Bank Asya yönetimine hukuksuz el koyma sektördeki diğer oyuncuları tedirgin etti’ şeklinde duyurmuştu.
Hatırlarsanız bu bankanın 2001 krizinde yaptığı iddia edilen manüplasyonlar uzun süre konuşulmuş ve ardından 2003 yılında HSBC merkez şubesi bombalı bir saldırıya uğramıştı.

Neyse biz analizimizi eski bir haberle bitirelim.
Suudi Kralı, uçaklarla 15 Milyar dolar getirdi!10 Haziran 2010 Perşembe – 10:07Kirizi teğet geçen Türkiye`ye Kral Abdullah iki ziyaretinde uçak dolusu dolar getirmiş. Yeni Şafak yazarı Yusuf kaplan’dan şok iddia: Suudi Kralı Abdullah 2006 ve 2007’de Türkiye’ye geldi, 15 uçak dolusu 15 milyar dolar getirdi.

‘Teke Tek’ programına konuk olan Kaplan; Suudi Arabistan’dan 15 milyar dolar geldi Türkiye krizin eşiğinden döndü. Arşivlere bakarsanız bu konuyla ilgili Fehmi Koru’nun da yazdığını görürsünüz’ dedi.

One comment

Comments are closed.