Bombayı ‘Kim’ patlattı?

İki gün önce yaptığımız

başlıklı analizimizde Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un’un ‘en yakın yoldaşı’ olarak tanımlanan İşçi Partisi Sekreteri 73 yaşındaki Kim Yang-gon, trafik kazasında hayatını kaybettiğini belirtmiştik.

Kim Yang-gon, 2011 yılında ölen eski lider Kim Jong-il’in zamanından beri Kuzey-Güney Kore görüşmelerinin Kuzey Kore tarafındaki sorumlusu olarak görev yapıyordu.02.01.2016
Acaba kana sısamış diktatör portresi çizilen ‘Kim’ barış yapmak isterken birileri ‘hayır barış yapma’ demek için mi Kim Yang-gon’u trafik kazasına kurban ettiler. Bunun sonucu olarak Dün Kuzey Kore’nin yaptığı söylenen Hidrojen bombası denemesi kendisine ‘barış yapma’ diyenlere bir mesaj niteliğimi taşıyor acaba.

Yine iki gün önce yaptığımız’2 Nükleer güç, 3 Ölüm, bir barışçı iki savaşçı adam…‘başlıklı analizimizde Putin’in iki yakın komutanının kısa süre aralıklarla öldüğü haberini yapmıştık.

Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Sergun’un 58 yaşında Moskova’da hayatını kaybettiği bildirildi. ‘GRU (Askeri İstihbarat) Başkanı İgor Sergun, Kırım’ın ilhakının ardından açıklanan ABD ve AB’nin ‘kara listesinde’ yer alıyordu. Aralık ayı sonunda ise Rusya ordusu Havadan İndirme Birlikleri (VDV) Komutanı Aleksandır Şuşkin, 53 yaşında hayatını kaybetmişti. Ukrayna basını, Şuşkin’i ‘Kırım’ın ilhakı operasyonunu yöneten komutan’ olarak tanıtmıştı. ‘
Tıpkı Kuzey Kore lideri gibi Rus liderde son zamanlarda arkası arkasına nükleer tehditlerini sıralıyordu.

Sonrasında ise ilginç bir şekilde Rusya’nın Kuzey Kore’ye tepkisi diğer Batı ülkelerinden daha ön plana çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin hamlesini ‘uluslararası hukuk ve BMGK kararının alenen ihlali’ olarak tanımlarken; Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in uzmanlara konuyu araştırmaları için talimat verdiğini açıkladı.Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine yönelik haberlerin doğrulanması, Pyongyang’ın nükleer silahlanmayı artırma yolunda attığı yeni bir adım anlamına gelir. Bu da uluslararası hukuk ve BMGK kararının alenen ihlal edilmesi demektir” ifadelerini kullandı.
Bu iki ülkede neredeyse eş zamanlı diyebileceğimiz ölümlerle nükleer tehditlerin benzerliği dikkatinizi çekti mi? Sonra bu ülkelerden irice olanının diğerinin yaptığı nükleer teste en şiddetli tepkiyi göstermesi. Burada acaba bir ortak payda mı var diye düşünmeden edemiyor. Acaba Putin’in Avrasyacı yaklaşımında Korelerin birleşik olması mı daha iyi yoksa ayrı ayrı mı? Birleşirlerse ABD kontrolündeki Güney Kore’nin Kuzey Kore’yi ekonomik ve siyasi anlamda yutacağı çok aşikarken. (Sessiz ve her daim derinden giden Çin’in de bu resimde bir yerlerde olduğunu unutmayalım)
Şimdi ister misiniz bir bomba da Putin patlatsın? Ya da şu epeydir gösterdiğinükleer torpidolarındanbiri Kore’lerin yakınlarında bir yerlerde kazayla patlar mı? Nükleer başlığı çıkarılmış olarak tabii…
Konuyla ilgili eski analizlerimiz..