2 Nükleer güç, 3 Ölüm, bir barışçı iki savaşçı adam…

Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un’un ‘en yakın yoldaşı’ olarak tanımlanan İşçi Partisi Sekreteri 73 yaşındaki Kim Yang-gon, trafik kazasında hayatını kaybetti.Kuzey Kore İşçi Partisi sekreteri ve ülkenin Güney Kore ile müzakerelerinden sorumlu birim olan Birleşik Cephe Departmanı Müdürü Kim Yang-gon, dün Sabah yerel saatle 06.15’te geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.Kim Yang-gon için bugün düzenlenen cenaze töreninde yakın arkadaşı olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, gözyaşlarına hakim olamadı.Kaza ile ilgili açıklama yapan Güney Kore Sejong Enstitüsü araştırmacısı Cheong Seong-chang, ‘Kim Yang-gon’un ani ölümü Seul ile Pyongyang ilişkilerini olumsuz etkileyecek’ dedi.Kim Yang-gon, 2011 yılında ölen eski lider Kim Jong-il’in zamanından beri Kuzey-Güney Kore görüşmelerinin Kuzey Kore tarafındaki sorumlusu olarak görev yapıyordu.02.01.2016

Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Sergun’un 58 yaşında Moskova’da hayatını kaybettiği bildirildi.Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 2011 yılından beri GRU Başkanlığını yürüten Sergun’un ölüm nedenine ilişkin bilgi verilmedi.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yayımladığı taziye mesajında, Rus Generalin ‘ani’ ölümü nedeniyle yakınlarına başsağlığı diledi.GRU Başkanı İgor Sergun, Kırım’ın ilhakının ardından açıklanan ABD ve AB’nin ‘kara listesinde’ yer alıyordu.

Aralık ayı sonunda ise Rusya ordusu Havadan İndirme Birlikleri (VDV) Komutanı Aleksandır Şuşkin, 53 yaşında hayatını kaybetmişti. Ukrayna basını, Şuşkin’i ‘Kırım’ın ilhakı operasyonunu yöneten komutan’ olarak tanıtmıştı.Rus ordusunun iki üst düzeyli generalinin iki hafta arayla ölmesinin ardından, basında çeşitli iddialar da ortaya çıktı.İngiltere’deki ‘Bellingcat’ adlı sivil araştırma platformunun kurucusu gazeteci Eliot Higgins, geçen gün Hollanda televizyonu NOS’a yaptığı açıklamada, Malezya Havayolları’nın 2014 yılında Ukrayna’da Rus yapımı BUK füzesiyle vurulan MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinde rolü olduğu ileri sürülen Rus askerlerinin sayısının 20 olduğunu iddia etmişti. İnternette yaptığı araştırma sonunda elde ettiği bilgileri kazaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hollanda’daki savcılığa verdiğini açıklayan Higgins, 20 askerin de füzeyi kimin fırlattığına ilişkin bilgi sahibi olduğunu öne sürmüştü.
(…) Sergun, Ukrayna’nın doğusunda Nisan 2014’te başlayan iç savaşta ayrılıkçıları desteklediği gerekçesiyle AB tarafından yaptırım uygulanan Rus yetkililer arasındaydı.Daha önce Arnavutluk askeri ateşesi olarak görev yapan Sergun, 2011 yılında Rusya Ordusu Askeri İstihbarat Birimi Başkanlığı’na getirilmişti.
Kuzey Kore ve Rusya. İki nükleer güç Bir tanesinde barış görüşmeleri yapan kişi diğerinde iki asker (biri ordu biri ordu istihbarat) arka arkaya ölüyorlar. Kore ayrı bir konu ama bu sıralar Rusya’ya yakın olan çok yaşamıyor. Hatırlarsanız daha önce de Çeçen Kadirov ve İranlı kasım Süleymani’ye suikastleri düzenlenmişti. Sonuçlarını merala bekliyoruz. He ikisi de ortada yoklar. Bu konuyu daha önce detaylı olarak analiz etmiştik.

Son olarak bizden bir ziyaretçi de gitmişti Rusya’ya. Galiba tanksavar füzesi siparişi vermeye gitmiş Türk tanklarına karşı kullanmak üzere. Moskova metrosunda saz çalsaydı tanksavar değil ama en azından birkaç el bombası verirlerdi belki umutlarını kırmamak için. Umarız bu ölümler Rusya’ya gidenlere bulaşan bir tür bulaşıcı lanet filan değildir. Mazallah… Biz sanatçısını seven bir toplumuz. Hele de saz çalıp tanksavar dilenenleri…