Rusya Pandora’nın kapağını açtı, bakalım kapatabilecek mi?

Sınırımızı ihlal eden uçakları düşürüldüğünden beri Rusya kendisine gelemedi. Tehditler, birbirlerini yalanlayan açıklamalar, komik istekler birbiri ardına sıralandı. Türkiye olayı soğutmak için elinden geleni yapmasına rağmen Rusya bir türlü dengesini bulamadı. Kolay değil, tamamen blöf ve korkutma üzerine kurulu dış politikalarının bir anda Türkiye tarafından paramparça edilmesi bütün oyun planlarını alt üst etti. Son olarak Türkiye’den bir daha aynı olayın tekrarlanmayağı garantisini isteyen Rusya’ya cevap hemen verildi. Türkiye açık bir dille Rusya’nın ihlali tekrar etmemesi durumunda böyle bir olayın tekrar etmeyeceği belirtildi ve bunun haricinde hiçbir garanti verilmeyeceğinin altı çizildi.

Haftalardır devam eden saçmalıklarına ve tehditlerine bugün yenilerini eklediler ve Rusya’da faaliyet gösteren Türk bankalarına baskın yapıldı.

Tehditlerin bini bir para. Bazı aklı evveller ise Rus ekonomisinin uçak krizi sonrası düştüğü duruma bakmadan Türkiye’nin 6 ay sonra Rus ambargosunun etkilerini hissedeceğini söylemekteler.

Bütün bunlar olurken bir yandan da Putin şark kurnazlığı yaparak para kazanacakları projelerini sanki bize bir ihsan etmekte imiş gibi sunmakta ve Türkiye’ye olan mahkumiyetini bir manada itiraf etmektedir.

Bir yandan da bitmek bilmeyen nükleer tehditlerini sözde düşmanı ABD ‘ye karşı da sürdürmekte ve bir manada ‘kızım sana söylüyorum gelinim sen anla’ politikasını sürdürmektedir.

Gelinen son noktada ise düşürülen Rus uçağının kara kutusu canlı yayında şov yaparak açılmış ve sonuçların 21 Aralık günü kamuoyu ile paylaşılacağı açıklanmıştır.

Bir manada pandoranın kapağını açan Putin bu kutudan tavşan çıkarmazsa ne çıkaracaktır diye düşünmek gerekiyor. Kapak açılmadan önce Türkiye’yi korkutmak için her yolu deneyen Rus aklının bütün bu tehditlerin Türkiye nazarında zerre kadar değer taşımadığını görmüş olması gerekiyor. Bu yüzden yapılacak en akıllıca şey günü kurtaracak bir sonuca varmak olacaktır. Mesela uçağın alıcılarının çalışmadığı, sistemlerde hata olduğu ve bu yüzden uyarıların duyulmadığı, GPS sistemlerinin yanlış gösterdiği vb her iki tarafı da haklı gösterecek bir orta yolun bulunması bu kutudan çıkacak en iyi ve mantıklı sonuçtur.

Eğer Ruslar kutudan illüzyonla tavşan çıkartmaya çalışırsa kendi çıkarları açısından tarihi bir hataya imza atmış olurlar. Pandora’nın kapağını açmak kolaydır ama açıldıktan sonra ortaya saçılacak olanları toplamak çok zordur. Bu vesileyle Pandora efsanesini de hatırlamış olalım.

‘Eski Yunan Medeniyetinin en ünlü efsaneleri arasında yer alan Pandora efsanesinde oldukça ilginç bir özellik kendini göstermektedir. Bu ilginç özellik ise, içerisinde oldukça büyük bir kötülük olan düğün hediyesini Prometheus’un değil, Zeus’un intikam almak için yaratmış olduğu Pandora’nın açmasıdır. Pandora hediyedeki gizemi merak ettiğinden düğün hediyesini açmıştır. Efsaneye göre kavanozun kapağı açıldığında kavanozda saklı duran kötülük dünyaya yayılmaya başlar. Bunu Pandora fark eder ve hemen kavanozun kapağını kapatır. Çünkü Pandora Zeus tarafından intikam almak için yaratılmıştır fakat o, kötülüğün yayılmasını kavanozun kapağını tekrar kapatarak engellemeye çalışmıştır.’
Türkiye ise kara kutunun açılması öncesinde Rusya’ya cevabını vermiştir.

Bu yüzden Rus derin aklını kutudan çıkaracakları konusunda çokdikkatli olması konusunda önceden uyaralım…