Dugin’in ‘Rus Jeopolitiği’ Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinliğinde’ kaybolur mu? 2

Bir öncekiyazımızdaDugin’in kitabından alıntılarla Azeri –  Ermeni çatışması üzerinden Türk-Rus jeopolitiğini değerlendirmiştik. Bu yazımızda Davutoğlu’nun kitabından bu çatışmaya bakış açısını ve güncel olayları değerlendireceğiz.

Stratejik Derinlik kitabından;

Son cümle özellikle önemli. Azerbaycan’ın Karabağ’ı kaybetmesi soğuk savaş sonrası dönemin en büyük kaybı olarak anlatılmaktadır kitapta.

‘CAMDAN EVİ OLAN BAŞKASININ EVİNE TAŞ ATMASIN’ DER RUS ATASÖZÜ. BU SÖZÜ LİTERATÜRÜMÜZE RUS DEVLET ADAMI (RUSYA’NIN TÜRKİYE’DE BÜYÜKELÇİSİ İDİ BİR DÖNEM) ALBERT ÇERNİŞEV SOKMUŞTU UZUN ZAMAN ÖNCE VE TÜRKİYE’NİN ÇEÇENİSTAN SAVAŞINA MÜDAHİL OLMASI HASEBİYLE BİZE GÜNEYDOĞU SORUNUMUZU VE PKK MESELESİNİ HATIRLATMIŞTI YARI DİPLOMATİK BİR DİLLE. BİZDE BU ÖZLÜ SÖZÜ, ÇAPINA BAKMADAN  DEĞİŞİK İMPARATORLUK HEVESLERİNE VE BÖLGEMİZDE TETİKÇİLİĞE SOYUNAN iRAN’A, GECE YARISI GAZETELERE DÜŞEN BİR HABER ÜZERİNDEN HATIRLATMIŞ OLALIM’ demiştik daha önce.

Azeri Petrolü: (Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı 2005 yılında tamamlandı)

Doğu Anadolu su kaynakları:

Kuzey Irak Petrolleri:

 

Boru hatları savaşı, hamleler – karşı hamleler… başlıklı analizimizde bu konuya ayrıntılı yer vermiştik.
DUGIN’İN KAFKAS POLİTİKALARINA CEVAP:

Bu arada düşürülen Rus uçağı sonrası Putin adına Türkiye’ye diş gösteren Çeçenistan devlet başkanı Kadirov vardı.

Bir süredir ortada yok. Suikaste kurban gittiği söyleniyor.

Alelacele Rusya’dan suikast iddialarının yalan olduğunu göstermek için bazı fotoğraflar yayınlansa da bunların eski fotoğraflar olduğu ortaya çıkmıştı.

Eğer Kadirov öldü ise bu Kafkaslarda Rusya için büyük bir darbe olacaktır. Ayrıca bir daha bu tip sözde liderler Türkiye’ye diş göstermeden önce iki kere düşüneceklerdir.
DUGIN’in İRAN İLE ORTADOĞU İÇİN İTTİFAKINA CEVAP:
Katar’a Türk askeri üssü kuruluyor.

TASAM Başkan Yardımcısı Serdar Erdurmaz ise konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
‘Türkiye ve Katar son zamanlarda İŞİD konusunda da iyi işbirliği yapıyor, Suriye konusunda da. Bu açıdan bu ilişkiler geliştirmekte. Sembolik olarak Türkiye’nin Katar ile hem askeri hem de ekonomi alanında ilişkilerini pekiştirmek,aynı zamanda Sünni kökenli olan mezhepsel inanışında işbirliği içinde olduğunu göstermesi açısından iki ülke arasında mutabakat sağlanmış olabilir.Katar’ın Ortadoğu’da etkili olmaya çalıştığını görüyoruz, petrol bakımından çok zengin olmasına rağmen silahlı kuvvetlerinin eğitimi konusunda dışa bağlı olduğunu biliyoruz. Özellikle bu konuda ABD ve İngiltere ile işbirliği içinde. Türkiye de bu askeri işbirliği sınırında askeri eğitim yapılması suretiyle değerlendirebilir.Katar, Birleşik Arap Devletleri ile Hizbullah’a karşı güven sağlamak için işbirliği geliştiriyor.Askeri ilişkiler konusunda Katar’ın Türkiye ile işbirliğini sürdüreceğini düşünüyorum.’
Suudi Arabistan’la özel ilişkiler kuruluyor. 

Bu arada İran’ın şişirile şişirile film yıldızı haline getirdiği paramiliter komutan Kasım Süleymani. Tıpkı Çeçen devlet başkanı Kadirov gibi o da kayıp.

İran devleti bir süre önce ağır yaralı olduğunu kabul etti.

Ama ölmüş olması daha muhtemel: Neden mi? Çünkü İran devleti Kasım Süleymani’nin cephede savaştığı fotoğraflarını servis etmeye başladı. Ama fotoğraflar hep arkadan çekilmiş. Tıpkı Kadirov’un eski fotoğraflarını yayınlayan Putin Rusyası gibi.
Rusya ve Türkiye’nin iki önemli jeostratejistinin bölgemizdeki kapışmasının izdüşümlerini incelemeye çalıştık. Dugin’in çatışmayı daha ön plana çıkaran stratejik yaklaşımı yüzünden bu çatışmanın artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Bu stratejileri karşılaştırmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz…