Dugin’in ‘Rus Jeopolitiği’ Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinliğinde’ kaybolur mu? 1

Kahramanlarımızı tanıyalım. Önce misafirler;
Aleksandr (Alexander) Dugin; Putin’in arkasındaki taktisyen ve jeopolitikçi. ‘Rus Jeopolitiği, Avrasyacı Yaklaşım’ adıyla ülkemizde de yayınlanan kitabın yazarı.

Ahmet Davutoğlu; Sırasıyla Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan’ın arkasındaki taktisyen ve jeopolitikçi. Şu anda başbakan ve ‘Stratejik Derinlik, Türkiye’nin Uluslararası Konumu’ kitabının yazarı.

Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrasında gerilen ilişkiler sonrasında Putin’in arkasındaki taktisyen olarak sıklıkla gündeme gelen Dugin aslında Türk akademik dünyası tarafından uzun zamandır bilinen bir isim. Prof. Ahmet Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinlik’ kitabının 2001 yılında basılmasının ardından Dugin’in ‘Rus Jeopolitiği’ kitabı 2003 yılında ülkemizde basılmıştı.
Rusya ile yaşadığımız gerilimin ardından ortada daha bir göze batar hale gelen Putin’in taktisyeni Aleksandr Dugin’in kitabı üzerinden giderek savunduğu görüşleri Ahmet Davutoğlu’nun kitabı ile karşılaştıralım. Son dönemin olay konusu Azeri – Ermeni çatışması üzerinden giderek kitaplarda yazılanlar ile bugün meydana gelen olayları karşılaştıralım.
Önce Dugin:

Boru hatları savaşı, hamleler – karşı hamleler… başlıklı analizimizde bu konuya ayrıntılı yer vermiştik.

Buraya kadar olan kısım Dugin aklı ile Putin Rusyasının yaptıkları idi. (Alıntılar Dugin’in ‘Rus Jeopolitiği’ kitabındandır, Küre yayınları, 2003)
Bir sonraki yazımız Ahmet Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinlik’ kitabından Ermenistan-Azerrbaycan meselesi üzerinden Rusya’ya karşı yapılan hamleleri ele alacak.