‘Sınır Tanımayan Doktorları’ vuran ABD daha önce de sınır tanımamıştı. Sene 1999…

24 Ekim tarihli analizimizde ABD helikopterlerinin 3 Ekim 2015’de ‘Sınır Tanımayan Doktorlar’ örgütünün Afganistan’da işlettiği hastaneyi özellikle hedef gözeterek vurduğunu, sebebin de Fransa’nın (kendince Rus-Amerikan ittifakına karşı bazı politikalar geliştirerek) olaydan 2 gün önce Suriye Devlet Başkanı  Esad’ı yargılamanın yollarını aramasının olduğunuvurgulamıştık.  

Son haberler ABD Hava kuvvetlerinin bu bombalamayı bile bile yaptığını ortaya koyuyor. AP’nin haberine göre Yeşil berelilerin verdiği bir raporda olaydan bir önce ABD kuvvetlerinin Kabil’de bu kuruluşun ülke direktörü ile hastaneyi görüştüğünü, binanın hastane olduğunun bilindiğini ama Taliban’ın yaralılarının tedavi edildiğinin düşünüldüğünü ortaya koymakta.

ABD benzer bir tutumu Yugoslavya savaşı sırasında da göstermişti. NATO’nun gerçekleştirdiği en büyük hava operasyonlarından biri 24 Mart 1999’da başlamıştı. Büyük bir çoğunluğu İtalya’dan kalkan uçaklar, Sırbistan’daki hedefleri vuruyordu. 3 gün sonra ABD’nin bu savaştaki en büyük kozu olan ve radarların göremediği bir F-117 uçağı Belgrad yakınlarında düşürüldü. Tarih 27 Mart 1999.

Bu uçağın nasıl tespit edilip düşürüldüğü konusunda birçok teori konuşuldu ama en geçerlisinin Çin’in Sırplara verdiği ve sağlamasını F117 üzerinde yaptığı varsayılan yeni tip bir radardı. Düşürülme sonrasında ortaya atılan iddialara göre F-117’nin uçuşu sırasında siyah beyaz televizyon yayının bozulduğuydu. Bu Çinliler tarafından bulunmuş ve testler NATO operasyonu sırasında yapılmıştı. Bu iddia en akla yakını olmalı çünkü bu olaydan yaklaşık 1.5 ay sonra Çin Halk Cumhuriyetinin Belgrad elçiliği ABD uçakları tarafından ‘yanlışlıkla’ bombalandı.

(…) Yugoslav haber ajansı Tanjug, isabet alan Çin Elçiliği’nde görevli Askeri Ataşe’nin, enkaz altından bu sabah ağır yaralı olarak çıkarıldığını duyurdu. Adı verilmeyen ataşe, acil olarak tedavi altına alındı. Çin yönetimi, ABD’nin Pekin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, Belgrad’taki Çin Büyükelçiliği’nin vurulmasını protesto etti. Çin’in BM’de temsilcisi Şen Guofang, ”NATO’nun bu barbarca hareketini şiddetle kınıyoruz. Daha fazla insani kaybın önlenmesi için NATO’nun derhal askeri operasyonlarını durdurması gerekmektedir” dedi.Bu arada Çin parlementosu ve Rusya olayın ‘bilinçli bir provokasyon’ olduğu konusunda birleşti.

Washington, dün bir açıklama yaptı ve olaydan dolayı derin üzüntü duyulduğunu bildirdi. NATO ise, uçaklarının bir Yugoslav ordu binasını bombalamak isterken, Belgrad’taki Çin Elçiliği’ni yanlışlıkla vurduğunu ancak operasyonun süreceğini duyurdu.

Herhalde yapabileceğimiz tek yorum 1999’dan beri ABD’nin savaştasivil hedeflerin vurulmaması konusunda hala muasır medeniyetler seviyesine gelememesi  anlayamadığımızı vurgulamak olacak. Bir de oyun alanları değişse de (Bosna, Irak, Suriye) bombalayan ve (sözde) çekişen (?) aktörlerin hep aynı olduğunu gerçeği.