Rusya – Turan Ordusu karşı karşıya mı?

1- Türkiye ile Azerbaycan’ın Ortak Askeri Tatbikatı _ 12 Mayıs 2015
Türkiye ile Azerbaycan’ın ortak askeri tatbikatı- Bin askerin görev aldığı tatbikatın ilk aşamasında, 80 zırhlı araç, 60 top ve havan topu, 12 savaş ve nakliye helikopteriyle hava savunma sistemleri kullanıldı Türkiye ve Azerbaycan ordularının, Bakü ve Nahçivan’da eş zamanlı yaptığı ortak tatbikatın ilk etabı tamamlandı.
2- Azerbaycan, Çin yuanı ile yatırımlara başladı. 03 Temmuz 2015 Cuma 09:50
Azerbaycan Devlet Petrol Fonu, yatırım döviz sepetini Çin yuanı ile zenginleştirdi.Fondan yapılan açıklamada, kurumun döviz sepetini çeşitlendirmek amacıyla 2014 yılında Çin Merkez Bankası’ndan 3 milyar Çin yuanı tutarında yatırım için lisans alındığı, 1 Temmuz’dan itibaren de ilk yatırımın yapıldığı bildirildi. Bir sonraki aşamada Çin borsasına yatırım yapılmasının ve bu amaçla Çin Halk Cumhuriyeti Değerli Kağıtlar Tanzim Komitesi’nden ‘Yetkili Yabancı Kurumsal Yatırımcı’ lisansının alınmasının planlandığı belirtildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının 2001’de aldığı karar gereği Petrol Fonu’nun, yatırım portföyünü ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya gibi G7 ülkelerinin, Avro Bölgesi’ne dahil ülkelerin, Rusya ile Türkiye’nin döviz birimleriyle çeşitlendirme yetkisi bulunuyor.
3- Azerbaycan ordusu tarafından, Ermenistan’a ait 2 insansız hava aracının düşürüldüğü bildirildi.04 Temmuz 2015
4- Azerbaycan ordusunun, Ermenistan’a ait insansız hava aracını düşürdüğü bildirildi.07 Temmuz 2015
5- Ermenistan Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada, 7 Ermeni ve 3 Azeri asker yaşamını yitirdi.28 Eylül 2015
6 -Tansiyonun yüksek olduğu Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada Ermenistan ordusundan 2 asker öldü.02 Ekim 2015
7- Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti’. 03.Ekim.2015
Türk hava sahasını 3 Ekim’de ihlal eden Rus savaş uçağı, iki F-16 tarafından önlemede bulunulmasının ardından Suriye’ye geçerek hava sahasını terk etti. Siyaset uzmanları, Rusya’nın hava sahası ve kara suları ihlal stratejisini, Ukrayna’da patlak veren iç savaşın ardından Baltık Denizi’ne kıyısı olan ülkeleri siyasi ve askeri olarak baskı altına almak ve yıldırmak için daha önce de kullandığına dikkat çekiyor.
8- TSK Açıkladı: F-16’lar Taciz Edildi!06.Ekim.2015
Sekiz adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edilmiştir. Bu görev esnasında, uçaklarımıza; Milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından radar kilidini muhafaza ederek toplam 4 dakika 30 saniye süre ile, Suriye’de konuşlu SA füze sistemleri tarafından toplam 4 dakika 15 saniye süre ile tacizde bulunulmuştur.
9-Orgeneral Hulusi Akar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le, Zagulba Cumhurbaşkanlığı konutunda görüştü. 06.Ekim.2015
Görüşmede konuşan Cumhurbaşkanı Aliyev, tüm alanlarda olduğu gibi askeri alanda da Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin başarıyla geliştiğini ve her geçen gün daha da güçlendiğini söyledi.
10- ‘Turan ordusu’ kurulacak mı?Genelkurmay Başkanı yanıtladı_06.Ekim.2015
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, “Türkçe konuşan ülkelerin ortak ordusu olacak mı ?” sorusuna, henüz böyle bir çalışma bulunmadığı fakat Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan arasında ‘Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilâtı’ kurulmasına yönelik çalışmaları sürdüğü yanıtını verdi.

11-Suriye Savaşı Azerbaycan Kıyılarında _ 09 Ekim 2015 Cuma

09.Ekim.2015
AzеrbĞ°ycĞ°n CumhurbĞ°şkĞ°nı İlhĞ°m Aliyеv, Türk Dili KоnuşĞ°n Ülkеlеr İstihbĞ°rĞ°t Birimlеri 18. tоplĞ°ntısınĞ° kĞ°tılĞ°n yеtkililеri kĞ°bul еtti. AzеrbĞ°ycĞ°n CumhurbĞ°şkĞ°nlığındĞ°n yĞ°pılĞ°n Ğ°çıklĞ°mĞ°yĞ° görе, görüşmеyе MİT MüstеşĞ°rı HĞ°kĞ°n FidĞ°n, AzеrbĞ°ycĞ°n Milli Güvеnlik BĞ°kĞ°nı EldĞ°r MĞ°hmudоv yĞ°nı sırĞ° KĞ°zĞ°kistĞ°n vе KırgızistĞ°nlı yеtkililеr kĞ°tıldı. TоplĞ°ntıdĞ° AzеrbĞ°ycĞ°n, Türkiyе, KĞ°zĞ°kistĞ°n vе KırgızistĞ°n’ın güvеnlik vе istihbĞ°rĞ°t kurumlĞ°rının hеyеtlеri dе yеr Ğ°ldı.TоplĞ°ntıdĞ° kоnuşmĞ° yĞ°pĞ°n HĞ°kĞ°n FidĞ°n, Aliyеv’е hеyеtini kĞ°bul еttiği için tеşĞµkkür еdеrеk, ‘KоnuşmĞ°nız gеrçеktеn bizim için yоl göstеrici ilhĞ°m vеriciydi. BĞ°kü’yе hеr gеlişimizdе şĞ°şırıyоruz nе kĞ°dĞ°r gеliştiğini gördüğümüz için. Sizin lidеrliğinizdе еkоnоmi vе siyĞ°sеt Ğ°lĞ°nındĞ° bölgеyе yĞ°ptığı kĞ°tkı hеr türlü tĞ°kdirin üstündеdir diyе düşünüyоruz. Gеrçеktеn bölgеmizdе örnеk bir pоlitikĞ° izlеmеktе AzеrbĞ°ycĞ°n. Hеm kеndi tоprĞ°klĞ°rının bir kısmının işgĞ°l Ğ°ltındĞ° оlup hеm dе bu kĞ°dĞ°r sеviyеli vе kĞ°litеli pоlitikĞ° izlеmеk hеr ülkеnin yĞ°pĞ°cĞ°ğı husus dеğil. Şüphеsiz ki AzеrbĞ°ycĞ°n’ın uluslĞ°rĞ°rĞ°sı hukuktĞ°n kĞ°ynĞ°klĞ°nĞ°n hĞ°klĞ°rını dеstеkliyоruz. SĞ°yın CumhurbĞ°şkĞ°nım sizin dе ifĞ°dе еttiğiniz gibi hеr ülkеnin çоk çеşitli güvеnlik sоrunlĞ°rı vĞ°r. AmĞ° оrtĞ°k sоrunlĞ°r bеrĞ°bеr çĞ°lışĞ°cĞ°ğımız sоrunlĞ°rĞ° bĞ°ktığımız zĞ°mĞ°n bunlĞ°rın bĞ°şındĞ° tеrörlе mücĞ°dеlе gеlmеktеdir. SоnrĞ° dĞ° sınırı Ğ°şĞ°n suçlĞ°r, bĞ°ştĞ° оrgĞ°nizе suçlĞ°r gеlmеktе. Özеlliklе rĞ°dikĞ°lizm kоnusundĞ° bu mĞ°sĞ° еtrĞ°fındĞ° bulunĞ°n ülkеlеrin bir öncеki yılĞ° nĞ°zĞ°rĞ°n dĞ°hĞ° iyi bir sеviyеyе gеldiğini sizе ifĞ°dе еtmеktеn mutluluk duyduğumu söylеmеk istеrim. AmĞ° bu çĞ°lışmĞ°lĞ°rı dĞ°hĞ° dĞ° ilеri götürmеmiz gеrеkiyоr. Bugün yĞ°pĞ°cĞ°ğımız sizin еv sĞ°hipliğinizdеki tоplĞ°ntıdĞ° bu kоnudĞ° dĞ°hĞ° iyi kĞ°rĞ°rlĞ°r Ğ°lĞ°cĞ°ğımızĞ° еminim’ dеdi.
12- Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada Ermenistan ordusundan 6 asker hayatını kaybederken, çok sayıda asker de yaralandı. 10 Ekim 2015
13- Ermenistan: Türkiye Askerî Helikopterleri Hava Sahamızı İhlal Etti_10 Ekim 2015 Cumartesi
Ermenistan, Türkiye askerî helikopterlerinin Ermeni hava sahasını 2 kere ihlal ettiğini açıkladı.ERMENİSTAN SİVİL HAVACILIK DAİRESİ AÇIKLADI Ermenistan Sivil Havacılık Dairesi’nden yapılan açıklamada, 6 ve 7 Ekim günlerinde Türkiye askerî kargo helikopterlerinin 2 kere Ermenistan hava sahasını ihlal ettiği öne sürüldü. Ermenistan Sivil Havacılık Dairesi yetkilisi, ‘2-4 dakikalık zaman dilimi içinde hava sahamız ihlal edildi. Türk meslektaşlarımızla irtibat kurduk. Onlar kötü hava koşullarını gerekçe gösterdi.’ diyerek bilgi verdi. Yetkiliye göre, Türk askerî kargo helikopterleri Iğdır-Kars güzergâhında Ermenistan hava sahasını ihlal etti.
RUSYA FEDERASYONU’NUN İLGİLİ MERCİLERİ TARAFINDAN İNCELENİYOR Ermenistan sınırını koruyan Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) bağlı Sınır Birliği Ermenistan Dairesi, bilgiyi inceleyeceklerini duyurdu. Sınır Birliği Ermenistan Dairesi Sözcüsü Sergey Greçin, ‘Bu bilgi Ermenistan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’nun ilgili mercileri tarafından inceleniyor.’ dedi.
14- İngilizler’den ‘Türkiye Rus uçağını düşürdü’ iddiası.11.Ekim.2015

İngiltere’de bu olaylar sırasında boş durmaz, Rusya ve Türkiye arasında yeni bir Kırım savaşı başlatmak için provokasyonlarını sürdürür.
Sosyal medyada yer alan ve doğrulanmayan haberlerde görgü tanıklarına dayandırılarak, Suriye’nin kuzeyindeki Huraytan’da üç uçağın görüldüğü ve büyük patlama sesleri işitildiği iddiası yer aldı. İngiliz Daily Mail gazetesi, haberini ismini vermeden sadece ‘bir gazetecinin tweet’lerine dayandırdı ve Türk uçaklarının Rus güçlerinin kullandığı MiG-29’lara yanıt verdiği iddiasına yer verdi. Türk hükümeti ve Rus ordusundan da konuyla ilgili yorum alınamadı.

13.Ekim.2015 TRT Haber

Bakü-Washington ilişkilerinde soğuk rüzgarlar esiyor. ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı, Freedom House Eski Başkanı David Cramer’in Bakü’ye yönelik sert mesajlarının ardından okyanus ötesinden Azerbaycan’ı mutsuz edecek bir haber daha geldi. Amerikalı 20 kadın senatör, Azerbaycanlı insan hakları savunucusu Leyla Yunus ve gazeteci Hatice İsmayılova’nın da dahil olduğu dünyadaki kadın siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısını içeren karar tasarısını Senato’nun Dışişleri Komitesine sundu. Bu iki olay, Bakü ile Washington arasındaki gerilimin arttığını, ABD’nin yeni demokrasi hamlesi hazırlığı içerisinde olduğunu gösteriyor. Hiç kuşkusuz bu, 1 Kasım seçimleri öncesinde Bakü’ye yönelik baskıların da bir parçası.
Bakü-Washington ilişkileri yeni ve çok sert bir sınavla karşı karşıya. Bu durum ise en çok Rusya’nın çıkarlarına uyuyor.