Türkler Rusya’da, Ruslar düşen helikopterde ve ortak fon…

Artık Rusya-Türkiye ilişkileri durmadan düşen uçaklar ve helikopterlerle anılır oldu. Erdoğan’ın Moskova’ya gitti günün sabahı İstandul’da düşen helikopterde Rusların ölüm haberini aldık. 

Helikopterde toplam 7 kişinin olduğunu ifade eden Eczacıbaşı, “Ayrıntılar hakkında hiçbir bilgimiz yok. 1 yöneticimiz, 4 Rus konuğumuz ve 2 pilotumuz vardı. Atatürk Havaliman’ından havalandı. Sanırım Bozüyük’teki tesislerimize gidiyordu. Tam donanımlı bir helikopterdi. Bütün bakımları tamamdı. Kazanın nedeniyle ilgili bir bilgimiz yok” dedi. 49 yaşında yaşamını yitiren Salim Özen, Eczacıbaşı Holding’e bağlı Vitra Rusya Genel Müdürü’ydü. Marmara Üniversitesi işletme mezunu olan Özen, 1996 yılından beri Eczacıbaşı Grubu’nda çalışıyordu. Özen 2007’den bu yana Rusya’da yöneticilik yapıyordu.

Eczacıbaşı Grubu’nun Rusya’daki yatırımlarının toplamı 60 milyon euroyu buluyor.

http://www.dunyabulteni.net/manset/395684/eczacibasindan-dusen-helikopterle-ilgili-aciklama

Rusya’da 60 milyar Euroyu bulan bir yatırımı olan grubun şirketinin helikopteri içinde Ruslarla İstanbul’da düştü. Bir de aynı gün Rusya ve Türkiye arasında ortak varlık fonu kurulduğu haberini aldık.

‘ın, bugün başlayacağı ziyaretinde (RDIF) ile Varlık Fonu arasında, yatırım fonu kurulmasına ilişkin işbirliği anlaşması imzalanacak. Kurulacak ortak fon, büyük şirketlerin yanı sıra KOBİ’lerin yatırımlarının finanse edilmesini de destekleyecek.

ŞİRKETLERE DESTEK
İmzanın Türkiye’ye yeni yatırımlar getireceğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, anlaşma ile yüzde 50-50 ortaklıkla bir fonun kurulacağını söyledi. Bostan, “İki ülke arasındaki yatırımların artırılması için işbirliği yapılacak. Büyük şirketler ve KOBİ seviyesindeki yatırımlar, bu fon sayesinde desteklenecek” diye konuştu. 26 Ağustos 2016’da kurulan ve bünyesine Ziraat Bankası, Halkbank ve THY gibi önemli şirketleri alan Türkiye Varlık Fonu’nun 300 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması hedefleniyor. Büyük projeler için finansman imkânı sunacak olan Türkiye Varlık Fonu, büyümeye de katkı sağlayacak. 10 milyar dolarlık büyüklüğü olan RDIF ise, ortaklıklar yoluyla 27 milyar doları aşan yabancı sermayeyi Rusya sine çekti. (…)

http://www.takvim.com.tr/ekonomi/2017/03/10/rusyayla-ortak-fon-hayata-geciyor

Genelde böyle girişimlere iki ülkede çalışan işadamlarının  önayak olduğu bilinir. Eczacıbaşı firması sahibinin Erdoğan ile olan bazı görüşmeleri Ak Partinin kuruluş yıllarında bazı İslamcı yazarlar tarafından bile konu edilmişti. 

Açıktan söyleyelim:

Birileri uçak krizi sonrası Rus-Türk yeniden yakınlaşmasına ön ayak olmuş olma ihtimali olan ticari bir gruba mesaj vermiş olabilir mi?

Malum bu yakınlaşma konusunda dünyada rahatsızlık diz boyu…