‘Türkiye orayı Batıya bırakmayacak’ demiştik ki…

2 gündür yaptığımız Libya analizlerimize ‘Türkiye orayı Batıya bırakmayacak’ demiştik ki bir haber daha geldi. Geleneklerimizi değiştirme pahasına Türkiye Libya’da. İşte haber ve devamında eski analizlerimiz :

Türkiye’de hükümet kurulduktan sonra Başbakan ve Dışişleri  Bakanının ilk ziyaretleri KKTC ve Azerbaycan’a yapılıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğanve Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla yıllardır süren gelenek değişti. Türkiye ilk ziyaretini Libya’ya yaptı.ÇAVUŞOĞLU: GURUR DUYUYORUMLibya’ya ziyareti çerçevesinde Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı  Fayiz es-Sirac ile Ebu Sitta Askeri Deniz Üssü’nde yapılan görüşmenin ardından  düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, ’65’inci hükümetin  kurulmasından sonraki ilk ziyaretimi Libya’ya yapmaktan gurur duyuyorum.’ dedi.ERDOĞAN VE YILDIRIM TALİMAT VERDİÇavuşoğlu, Türkiye’de hükümet kurulduktan sonra Başbakan ve Dışişleri  Bakanının ilk ziyaretlerinin KKTC ve Azerbaycan’a yapıldığına dikkati çekerek,  ‘Bu sefer Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın talimatıyla geleneğimizi değiştirdik ve  ilk ziyaretimizi Libya’ya yapıyoruz.’ dedi.UMH Başbakanı Sirac ve  Başkanlık Konseyi üyeleriyle görüşmeler yaptığını dile getiren Çavuşoğlu,  ‘Suheyrat’taki anlaşma sonrasında kurulan Libya’nın yeni yönetimine desteğimizi  tam olarak veriyoruz.’ diye konuştu.   Çavuşoğlu, hükümetin Trablus’a  taşınmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu hükümeti ilk resmi  ziyaret eden ülkenin Türkiye olduğunu ve Özel Temsilci Emrullah İşler’in de gelen  heyette bulunduğunu hatırlattı.   Libya’nın yeniden inşası için  Türkiye’nin çalışacağını söyleyen Çavuşoğlu, ‘Başta enerji, yol ve havaalanları  olmak üzere tüm ihtiyaçların karşılanması konusunda Türkiye ve Türk firmaları  önemli rol oynayacaktır.’ ifadelerini kullandı.
Dün yaptığımız ‘Bu haberi ‘Libya işgale hazır’ olarak okuyun…’ başlıklı analizimizden sonra bu sabah gelen haber Türkiye’nin de orada olacağının göstergesi adeta…

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugünkü ziyaretinde, 30 Mart 2016’da Trablus’a giderek göreve başlayan Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa el Sarraj ve Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile bir araya geleceği duyuruldu.
Açıklamada, 2014 yılında güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilen Trablus Büyükelçiliği’nin tekrar açılmasına yönelik sürecin de başlatılacağı belirtildi.