‘Afrika Savaşları 6 : Bizden çok rahatsızlar’ demiştik…

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Ambbasador Otel’de önce bomba yüklü araç infilak etti, ardından silahlı grup binaya baskın yaptı.
15 ÖLÜ, 20 KADAR YARALI
Reuters’a konuşan polis memuru Binbaşı İbrahim HASAN, ‘Milletvekilleri Muhammed Mahmud Curi ile Abdullah Cami otelde yaşıyorlardı. Saldırıda hayatlarını kaybettiler. Operasyon bitmek üzere. Şimdilik ölü sayısı 15, 20 kadar da yaralı var’ dedi.
MİLLETVEKİLLERİ ÖLDÜRÜLDÜ
Milletvekillerinin bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının ardından binayı basan silahlı grup tarafından öldürüldüğü bildiriliyor. Hasan ayrıca pek çok insanın kurtarıldığını, kurtarılanlar arasında rehin alınan bazı milletvekillerinin bulunduğunu aktardı.ERDOĞAN ZİYARET EDECEK
Somali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Salı günü Uganda’da başladığı Afrika turu kapsamında ziyaret edeceği ülkelerden biri.
İşte Afrika ziyaretine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan üzeinden Türkiye’ye bir mesaj daha ve bu konuda yaptığımız 2 Ocak 2016 tarihli  ‘Afrika Savaşları 6 : Bizden çok rahatsızlar’ başlıklı analizimiz…

Cibuti ile alakalı 2 haber yapmıştık.

İkinci haberimizi şu analizle bitirmiştik:
‘Bu haber maalesef Batılı sırtlanların hoşuna gitmeyecektir ve tıpkı Somali’de defalarca Türk konsolosluğunun ve görevlilerinin hedef alındığı gibi Cibuti’de de benzer olayların başlayacağını öngörebiliriz.’
İşte 1 Ocak tarihli birinci haberimiz:

Afrika’da nüfusu 1 milyon olan Cibuti’de işsizlik ve ekonomik krizin yanı sıra etnik çatışmalar da artarak devam ediyor. Yıldırım Beyazıt Ünversitesi’nden Ali Farah, Cibuti’de son yıllarda artan etnik çatışmaları irdeleyen bir makale yazdı. Farah yazısında ülkenin lideri Abdurahman Muhammed Gülle’nin bazı grupları tecrit ettiğini belirterek etnik kutuplaşma Cibuti tarihinde hiçbir zaman bu noktaya ulaşmadığını ifade ediyor.
Aşağıdaki haber ise yine 1 Ocak tarihli ikinci haberimiz. Bu sefer ki hedef Somali’de ki Türk varlığı.

Birileri Türkiye’nin Afrika’da bulunmasından çok rahatsız ve özellikle Somali’de saldırılara devam ediyorlar. Hatırlanacağı üzere daha öncede değişik Türk hedeflerine çeşitli saldırılar olmuştu.

Türkiye’nin dünyanın en önemli stratejik su yolları üzerinde bulunan ülkelerdeki mevcudiyetine karşı Batı sponsorluğundaki bazı terörist örgütlerin saldırıları devam edecektir.

Özellikle de aşağıdakine benzer haberler geldiği sürece…

Rusya’nın Türk ürünlerine başlattığı yasağın etkilerini azaltmak isteyen sanayiciler rotayı uzak ülkelere çevirdi. DEİK Afrika İş Konseyi Başkanı Taşkın “1 trilyon dolarlık Afrika kıtası bizim için büyük bir şans” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Afrika pazarına 1 milyar Euro’luk yatırım yapacağını açıklayan Limak tüm dikkatleri üzerine çekerken, ABD, İran ve Çin pazarında pay artırma yönünde girişimler de devam ediyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Afrika İş Konseyi (DEİK) Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, 1 milyar 200 milyon insanın yaşadığı 1 trilyon dolar ticaret hacminin olduğu Afrika kıtasında, Türkiye’de faaliyet gösteren her sektörün büyük şansı olduğunu söyledi. Afrika’ya bütün firmaların büyük ilgi göstermesinin doğru bir karar olduğunu dile getiren Taşkın “Bir Afrika ülkesi ile 55 ülkeyi konuştuğumuzu bilmeliyiz. Afrika’da birçok iç ülke var. Tabii ki liman şehirleri olan ülkeleri tercih etmek zorundayız. Bizden aldıkları malı zaten ülkelerinin içlerine ve arkadaki ülkeler pazarlayabilmektedirler” diye konuştu. Afrika’da sağlıklı bir finans sistemi olmadığını belirten Taşkın “Afrika’da Türk mallarının imajı Avrupa kalitesinde Uzak doğu fiyatları imajındadır. Türkiye’nin yapması gereken en önemli yatırım bankacılık sistemidir” dedi.