Shemitah gözcüsü 3 – İsrail’de iç savaş çıkabilir…

Mossad eski başkanlarından Tamir Pardo, İsrail’deki fanatik sağcılar ile solcular arasındaki kutuplaşmanın devam etmesi halinde iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu.Ortadoğu’da yaşananların içeriden gelen tehdidin hükümetlerin yıkılmasına yol açtığını gösterdiğini kaydeden Pardo,bölge ülkelerindeki silahlı grupların büyük çoğunluğunun hedefi o ülkelerin vatandaşları olduğuna dikkat çekti.
İsrail’i dışardan değil içerden yok edecekler.
Haaretz gazetesinin haberine göre, Pardo’nun söz konusu uyarıyı Daliyet El-Kermel köyünü ziyareti sırasında yaptı. İsrail’in varlığına yönelik tehdidin dışarıdan değil içeriden geldiğini söyleyen Pardo, iç tehlikeden korkmaları gerektiğini ifade etti.Mossad eski başkanı Pardo ayrıca, İsrail hükümetinden herhangi birini suçlamaktan kaçındı. Pardo’dan önce de İsrailli yetkililerin bazılarının faşizmin arttığına ve sol grupları tehdit ettiğine dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu.Geçtiğimiz yıl Mayıs Ayında, İsrail askerlerinin Etiyopyalı başka bir İsrail askerini dövdüğü videolarının yayılmasının ardından İsrail sokaklarında gerilim yükselmişti. İsrail’de yaşayan Etiyopya Yahudileri sokağa dökülerek, İsrail’deki aşırı sağcılığı ve ırkçılığı protesto etmişti. Gösteriler uzayınca İsrailli siyasiler paniklemiş, iç savaş çıkabileceği endişelerini yansıtmışlardı.
Etiyopyalı Yahudilerin gösterilerinin devam etmesi halinde İsrail, iç savaşın eşiğine gelebilir.
İsrail’den itiraf: Hata yaptıkİsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail vatandaşı Etiyopyalıların gösterilerine ilişkin, ‘Hata yaptık. Duyarlı olmadık ve yeterince onları dinlemedik’ şeklinde bir açıklama yaptı.Meclis Başkanı: İç savaş eşiğindeyizİsrail Knesset Başkanı Yuli Edelstein de, ülkede tansiyonun yükselmesinin ardından Etiyopyalı Yahudilerin gösterilerinin devam etmesi halinde ülkenin iç savaşın eşiğine gelebileceğini söyledi.
İsrail’de 135 bin Etiyopya Yahudisi varİsrail’de yaşayan on binlerce Etiyopya asıllı Yahudi’nin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994’teki Musa ve Süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. Dan kabilesinin soyundan geldikleri söylenen Etiyopya asıllı Yahudiler, ‘Beta İsrail ( İsrail Evi ya da İsrail toplumu) ismiyle de biliniyor.İsrail’deki sayıları 135 bin civarında olduğu belirtilen Etiyopyalı Yahudiler, devletin kendilerine karşı uyguladığı ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikayetçi. Ülkede yaşayan Etiyopya Yahudilerinin yarıdan fazlasının yoksul olduğu ve ancak yarısının liseyi bitirdiği belirtiliyor. İsrail vatandaşı Etiyopya Yahudilerinin öfkesinin sokağa taşmasının ardında, ülkeye geldiklerinden beri maruz kaldıkları ‘ırkçı ve ayrımcı’ uygulamaların yattığı ifade ediliyor.