Bizde tam bundan bahsetmiştik Ban Ki-moon…

Tarihin ‘en başarılı’ BM yöneticileri listesinin en başına aday olan Güney Kore’li Ban gider-ayak efendilerine son hizmetini yaparak milleti olacaklara hazırlıyor. Dünyada çok saygın kadın liderler varmış, niye BM’nin yeni sekreteri kadın olmasınmış?
Hani hayatta olsa muhtemelen ‘benim favori adayım eski İngiltere başbakanı Thatcher’ derdi muhtemelen. Önümüzdeki dönem olması muhtemel çatışmaları düşününcek kuduz liderler profiline tam uyan bir tipti rahmetsiz. Falkland adaları çatışmasında Arjantin’e atom bombası bile atmayı düşünebilecek kadar kudurmuştu bir ara. Ama siz beceriklisinizdir. Onu aratmayacak birisi vardır cebinizde, boşa konuşmazsınız.
Bu kadın liderin, ABD’nin başına geçmesi beklenen Hillary Clinton gibi biriyle uyum içinde dünya yanarken Neron gibi tatlı tatlı seyredecek birisi olması muhtemelen tercih sebebinizdir.
Bir de eklemiş Ban: ‘Dünyayıgerçektendeğiştirebilecek kadar motivasyonu yüksek kadın lider’ arıyormuş. Yoksa gerçekten değiştirebilecek derken ‘Yeni Dünya Düzeni’ kurabilecek kadar bir gerçeklik mi bu bahsettiği?
Neyse uzatmayalım. Biz sizin karın ağrınızı çözeli çok oldu. İşte 13 Temmuz tarihli analizimizden bir parça: