Bir kaçış ancak bu kadar güzel pazarlanabilirdi…

Bir kaçış, ister taktik ister stratejk olsun, ancak bu kadar güzel pazarlanabilirdi. Rus haber ajansı Sputnik’ten;

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’deki Rus askerlerinin büyük bölümünü geri çekme kararı alması karşısındaki şaşkınlıklarını gizlemeyen Batı basını, Moskova’nın kararında Putin’in oynadığı rolü ön plana çıkardı.
Guardian gazetesindeki haberde, ‘Putin’in açıklaması, askeri uzmanlar için çok ani oldu. Rus askeri yönetimiyle iletişim içinde olanlar bile böyle bir hamleyi beklemiyordu’ denildi.
Guardian’a konuşan Rus askeri uzman Aleksandr Golts, Rusya’nın Suriye’den en düşük kayıpla çıktığını ve bunun muhteşem bir taktik karar olduğunu vurguladı.
‘ESAD DÜNE KADAR BİLMİYORDU’
Financial Times’a konuşan Rusya ve Suriye yönetimlerine yakın bir diplomat, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bile 14 Mart’a kadar Rusya’nın Suriye’den çekilme planlarını bilmediğini ifade etti.
‘MOSKOVA BÜYÜK BİR ZAFER KAZANDI’
Reuters, ‘Putin, Suriye’den çekildiğini açıkladıktan bir gün sonra, Rus liderin oyununun Moskova için büyük bir zafer olduğu ortaya çıktı’ diye yazdı.
‘ABD KAYBOLMUŞ BİR ÇOCUK GİBİ’
Suriye’den ayrılan ilk Rus bombardıman uçakları Rusya’ya vardı
Fox News ise ABD’yi Ortadoğu’daki kaos ormanında kaybolmuş bir çocuğa benzetti. Putin’in herkesin aksine Suriye’de diplomatik başarı kazandığını yazan Fox News, Putin sayesinde uluslararası toplumun büyük bölümünün Beşar Esad’ı kabullendiğini vurguladı. Haberde, ‘Rusya, birliklerini geri çekse de, bölgedeki güçlü pozisyonlarını koruyor. Barış müzakereleri başarısız olsa da, Esad daha uzun süre iktidarda kalacak’ ifadeleri kullanıldı.
‘PUTİN, İKTİDARA VE MUHALEFETE SİNYAL GÖNDERDİ’
Öte yandan Bloomberg’te ‘Putin, şok edici planıyla Esad’a ve muhalif gruplara en kısa sürede uzlaşma sağlamaları için sinyal gönderdi’ değerlendirmesi yapıldı.
Kimse Putin’den bu hamlesini beklemiyormuş. Ne güzel bir hareket yapmış. Ne büyük zafer kazanarak ne harika bir kaçış yapmış…
Aslında haberin kendisi skandal bir yazı. Sırf başlıklarını analiz etmek bile olayın kara mizah yönünü gösteriyor. Üşenmeyelim ve analiz edelim;
Sputnik: Moskova’nın kararında Putin’in oynadığı rolü ön plana çıkardı.
Bu ne demek şimdi. Rusya’da kararları askerler ve oligarklar alıyorda Putin onlara karşı zafer mi kazandı?
Sputnik: Esad düne kadar bilmiyordu.
Yani en yakın müttefikini sattın ve yüzüstü bıraktın. Bundan sonra sana güvenecek olanın bin kere düsünmesi lazım.
Sputnik: ABD kaybolmuş çocuk gibi.
Bir diğer müttefikini sattın. Birlikte geldiler ama diğer müttefikini de  yüzüstü bıraktı.
Sputnik: Rusya’nın Suriye’den en düşük kayıpla çıktığını ve bunun muhteşem bir taktik karar olduğunu vurguladı.
Bu kadar kısa sürede onlarca generalini kaybeden, en az bir uçağı düşürülen, 2 tanesi TürkiyeKoral sistemlerinidevreye sokunca yönünü kaybedip kaybolan, helikopterleri düşürülen Rusya bunu zafer olarak görüyor. Buna bir yorumumuz yok. Türkiye karşısında verilen kaç kaybın zafer kategorisine gireceğini her ordunun kendisinin belirleme hakkı vardır.
Şimdi, eğer Rusya ‘Biz kaçtık, TürkiyeKoral sistemlerinikapatsın, çatışmalara müdahale etmesin, ABD benim kaldığım yerden devam etsin’ demek istiyorsa o biraz rüya görmek olur. Eğer böyle bir düşünceleri varsa kendi sitelerinin verdiği şu habere dikkatlerini çekmiş olalım;

Bu kadar haberden sonra özendik bizim de kaçasımız geldi ama Türk olduğumuz için bunun nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Rus ve ABD’li askerlerle daha sık karşılaşmamız gerekiyor nasıl yapıldığını gözlemleyebilmemiz için. Onun için yine bekleriz buralara, biz gelmeyelim.
Siz kaçmayı, sonra da bunu zafer gibi pazarlamayı çok iyi biliyorsunuz nasıl olsa…